collageSHAK

Zij kwamen op het idee om in het hele land laagdrempelige ontmoetingsplaatsen in te richten, waar buurtbewoners hun eigen kapotte spullen kunnen repareren, onder deskundige leiding en in een ontspannen sfeer.

Stichting Repair Café Nederland stelt zich ten doel om:
a) repareren op een moderne manier terug te brengen in de lokale samenleving;
b) reparatiekennis te behouden en te verspreiden;
c) de sociale cohesie in de lokale samenleving te bevorderen door buurtgenoten met heel verschillende achtergronden en drijfveren met elkaar in contact te brengen in het kader van een inspirerend en laagdrempelig evenement.

Met het Repair Café willen we verandering brengen in het idee, dat als een apparaat kapot is, het maar weggegooid moet worden. We willen de afvalberg verkleinen door apparaten en kleding te repareren, zodat het weer gebruikt kan worden. Hergebruik stimuleren dus.
In Nederland wordt ontzettend veel onnodig weggegooid, doordat repareren niet meer in ons systeem zit. Veel apparaten worden zo gemaakt, dat repareren soms onmogelijk is. Als je het bij de vakman aanbiedt, zijn de kosten soms net zo hoog, als de nieuwwaarde van het product.

Dingen, waar bijna niets mis mee is, zijn met een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar. Vrijwilligers met reparatiekennis zetten zich in om mee te helpen, kapotte spullen te repareren met de bedoeling om hun kennis en vaardigheden over te brengen op anderen vooral ook de jongere generatie, zodat de kennis niet verloren gaat.  

Samen repareren kan leiden tot leuke contacten in het dorp en op die manier dragen we bij aan een duurzame samenleving.
Is je fietslampje kapot, lekke band, knoop van je broek of jas, winkelhaakje of rits kapot? Doet je leeslamp het niet meer, je koffiezetapparaat of wat dan ook. Kom naar het Repair Café en ga samen aan de slag om te kijken of we het weer in orde kunnen krijgen.

De volgende Repair Cafés zijn op:
28 februari en 30 mei van 10.00 tot 12.30 uur in het Heer Arendhuis.

Goesweb is een initiatief van SMWO en wordt mede mogelijk gemaakt door Bepos, TS Intermedia & M4J-IT