collageSHAK

vrijwilligers van de Vrijwilligerscentrale uit om de binding met het dorp te stimuleren.
Vind  je het zelf niet leuk, maar ken je wel mensen, die wel zin hebben in een dergelijke middag? Iedereen is welkom!

 

Uit de folder van het danspaleis:
De PD (= Platendraaier) trekt de ouwe krakers uit de koffer zoals Johnny Hoes, Louis Prima, Doris Day en vele andere sterren van weleer. Van meezingers tot tranentrekkers, van polonaise tot ouderwets rock-en-rollen: met het Danspaleis is het altijd bal.
Het Danspaleis is een theatraal mini-evenement met een bevlogen PD, rijdend discomeubel, glimmende dansvloer, feestelijk decor en gastvrouwen, geïnspireerd op de jaren ’40 en ’50. De gezamenlijke ruimte wordt theatraal omgetoverd tot een balzaal.
Jassen worden aangenomen, rollators geparkeerd en de advocaatjes met slagroom en hapjes vinden gretig aftrek.
Vanuit het inzicht dat muziek een krachtig middel is om mensen met elkaar in contact te brengen en de levenslust  bij ouderen op te wekken, is PD en cultureel conceptmaker Suna Duijf begonnen met het Danspaleis, een disco voor ouderen.
Muziek laat niemand onberoerd, het is een taal die iedereen begrijpt en dieper gaat dan woorden. Door het draaien
van muziek uit de jaren ‘40 en ’50 in een sfeervol aangeklede ruimte, neemt de PD de bezoekers mee terug naar de tijd van hun mooiste herinneringen.
Er worden luikjes geopend die voor lange tijd gesloten waren, de ouderen komen in beweging en maken tegelijkertijd gemakkelijk contact met anderen. Niet alleen met hun medebewoners, maar ook met ouderen uit de buurt, verzorgers, familieleden en jongeren.
Kleinkinderen dansen met oma, de buurvouw wordt uitgenodigd en de barman danst mee. Iedereen is welkom in dit feest der herkenning. Ouderen bloeien op en de sfeer in het huis verbetert.

Omdat het Danspaleis als mini-evenement wordt neergezet en er verschillende ‘handjes’ nodig zijn, wordt het Danspaleis aangeboden als maatschappelijke stage voor middelbare scholieren uit de buurt van het zorgcentrum. Zo wordt ook het contact tussen jong en oud gestimuleerd. Inmiddels is het Danspaleis een populiare stageplek onder de jongeren en worden de ouderen door de jongeren extra geprikkeld om in beweging te komen. Het Danspaleis komt vier maal per jaar terug in het zorgcentrum. In die vier maal heeft het de kans uit te groeien naar een vaste vertrouwde ontmoetingsplaats en kunnen de ouderen elkaar motiveren, zodat het publiek kan groeien en bijzondere en waardevolle contacten kunnen onstaan.

Tenslotte een favoriet citaat van een Danspaleisbezoeker:
‘Met het Danspaleis heb je geen bloedtransfusie meer nodig’.

Goesweb is een initiatief van SMWO en wordt mede mogelijk gemaakt door Bepos, TS Intermedia & M4J-IT