collageSHAK

Rond de Torenring is er zoals altijd het nodige te doen. In de ochtend was er

een concert in de kerk door de organist en een begeleide wandeling langs de oude bomen in de kerktuin. De oldtimers die in de middaguren in het gras rondom de kerk staan, trekken veel bekijks. Eén van de grote publiekstrekkers vandaag is natuurlijk de toren van de Petruskerk. Van de mogelijkheid om deze te beklimmen wordt veel gebruik gemaakt, door zowel dorpsbewoners als ook door mensen uit de regio, die speciaal voor de kerktoren naar ’s-Heer Arendskerke komen afgereisd. In totaal hebben 122 personen vandaag de oren beklommen. Het vraagt de nodige organisatie om de beklimmingen van de lange, smalle trap in goede banen te leiden. Dit jaar wordt voor het eerst gewerkt met een intekenlijst en dit is uitstekend bevallen, aldus Karin Leenhouts,  één van de betrokken vrijwilligers. Het biedt meer overzicht en bevordert de veiligheid. Belangstellenden kunnen van te voren op een bepaalde tijd inschrijven voor een beklimming. Ieder half uur kan er een groep van maximaal 20 personen naar boven.

Bij de Snuffelschuur in Eindewege is het een komen en gaan van klanten. Piet van der Meer heet iedereen welkom met huisgemaakte appeltaart met slagroom en koffie of thee. Het te verkopen zitmeubilair is gezellig buiten geëtaleerd, zodat er tijdens de koffie mogelijkheid is om een praatje te maken met andere klanten of de medewerkers van de Snuffelschuur. Om de zithoek heen worden intussen goede zaken gedaan. Tom Murks geeft aan, dat het op deze dag niet heel veel drukker is dan op andere dagen, maar dat er wel meer dorpsbewoners even komen kijken. De Snuffelschuur trekt in het algemeen steeds meer klanten, doordat de naam in de regio bekender wordt en liefhebbers van tweedehands weten dat ze hier mooie spullen kunnen krijgen voor een mooie prijs. Vandaag wisten 65 personen de Snuffelschuur te vinden.

Iets meer mensen (93 namelijk) bezochten molen Nooit Gedacht. Door een technisch mankement kan de molen helaas niet draaien op deze Monumentendag, maar dat heeft als voordeel dat je hem helemaal kunt bekijken. Beklimming tot bovenin is mogelijk en zeker interessant. Naast de molen is een terras gezet, waar iedereen die wil kan genieten van een warme pannenkoek. Er wordt niets in rekening gebracht, maar een vrijwillige gift is welkom. Stichting Molen Nooit Gedacht heeft als ambitieuze wens om de molen weer maalvaardig te maken. Mocht u hier meer over willen lezen of een bijdrage willen leveren, dan kunt u informatie vinden op de website: www.moleneindewege.nl.
Terwijl Cindy Wattel liters pannenkoekenbeslag weg-bakt, komt er live muziek vanaf de balustrade van de molen. Twee leden van de lokale band Maet 4 staan er te spelen. Zanger Marco Goedegebure heeft 10 jaar terug op de muziek van het welbekende ´Brabant´ van Guus Meeuwis een tekst geschreven over ´s-Heer Arendskerke, waarin diverse bijzondere plekjes van het dorp bezongen worden. Om bij dit nummer een clip te maken, wordt nu (onder andere met een drone) gefilmd op de locaties die in het lied voorkomen.

In het zonnetje genieten muziekliefhebbers aan het eind van de middag met een koel drankje van een spetterend optreden van Lili en de Knalpuupe. Met deze swingende rock uit de jaren ’50 en ’60 wordt de Monumentendag 2019 afgesloten op het terras van het Heer Arendhuis.

CIMG4100

CIMG4103

CIMG4105

CIMG4121

Goesweb is een initiatief van SMWO en wordt mede mogelijk gemaakt door Bepos, TS Intermedia & M4J-IT